O CIS-u

Gotovo je nemoguće utvrditi prioritete među mnognobrojnim segmentima procesa demokratizacije u Bosni i Hercegovini. Analizirajući političko okruženje u BiH, mi smo u Centru za izborne studije zaključili da izborni procesi ne dobijaju ni najmanje važnosti i pažnje koliko zaslužuju. Zato smo, kao organizacija, odlučili da uložimo svoje vrijeme, napore i ekspertizu kako bismo unaprijedili kvalitet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da problem postoji istovremeno kako na strani ponude, tako i na strani potražnje. Zato smo odlučili da se u svom radu fokusiramo na sljedeće:

 1. Unaprijeđenje transparentnosti izbornog procesa:
  1. Analizirajući izborno zakonodavstvo, procese, političke kampanje i načine finansiranja.
  2. Stvarajući javno pristupačnu i modularnu bazu podataka svih informacija koje se tiču izbora, političkih stranaka i institucija.
  3. Omogućavajući građanima/kama jasne i precizne informacije o političkim strankama, kandidatima/kinjama, kao i procedurama prije, tokom i nakon izbornih kampanja.
  4. Provodeći redovne ankete, fokus grupe i analize u periodu prije izbora.
 1. Povećanje izlaznosti na izborima:
  1. Zagovaranjem za uvođenje obaveznog glasanja u Bosni i Hercegovini.
  2. Pružanjem tačnih i pouzdanih podataka građanima/kama o izlaznosti glasača, preliminarnih izbornih rezultata i stvaranjem interaktivne platforme za građane/ke.
 1. Poboljšanje kvalitete izbornog procesa:
  1. Pružanjem tehničke analize i ekspertize.
  2. Korištenjem postojećih hi-tech (IT, IoT) potencijala u Bosni i Hercegovini i traganjem za novim rješenjima.

Naša vizija je da Bosna i Hercegovina ima organizaciju civilnog društva i think-tank koji bi bio centralno mjesto kada je u pitanju pružanje informacija i ekspertize u oblasti izbora i demokratije.